Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΕτοιμάστε πρώτοι το πιο ζουμερό σουβλάκι προβατίνας, του Γιώργου Τσιλιγκίρη, σεφ-πατρόν του εστιατορίου Τηλέμαχος. Μαρινάρει την προβατίνα ακόμα και σε ξηρή μυζήθρα (!) Ένα σουβλάκι περιωπής, ιδανικό για BBQ.
Γιώργος Τσιλιγκίρης
Υλικά
1.000 γρ. ψαχνό από προβατίνα, κατά προτίμηση μπροστινό (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να καθαρίσει την προβατίνα από τους χόνδρους και το σκληρό εξωτερικό λίπος και να το κόψει σε κομμάτια 2-3 εκ., μεγέθους καρυδιού)
150 γρ. ξηρή μυζήθρα, χοντροτριμμένη
3-4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
2 κοκκινόφλουδα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
1 μικρό ακτινίδιο, καθαρισμένο, λιωμένο
250 γρ. ντοματίνια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
Μυστικά
Μπορούμε εναλλακτικά να ψήσουμε τα σουβλάκια σε ελαφρώς λαδωμένο σχαροτήγανο ή στο γκριλ του φούρνου, σε λαδωμένη σχάρα τοποθετημένη ακριβώς κάτω από τις αντιστάσεις, για 1-2 λεπτά παραπάνω από τον χρόνο που χρειάζονται στην ψησταριά.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε σουβλάκι προβατίνας με σπέσιαλ μαρινάδα, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, το τυρί, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, το ξίδι, το ακτινίδιο, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τα κομμάτια της προβατίνας και τα τρίβουμε με τα υλικά, για να απορροφήσουν τις γεύσεις και τα αρώματα.
Αδειάζουμε όλο το μείγμα σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα, το τυλίγουμε σφιχτά σε πακέτο και το βάζουμε σε ένα ταψί. Το αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Ετοιμάζουμε θράκα μέτρια προς δυνατή (το χέρι μας να αντέχει περίπου 8-10 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. πάνω από τη σχάρα).
Περνάμε τα κομμάτια της προβατίνας σε μεταλλικές μικρές σούβλες ή καλαμάκια, εναλλάξ με ολόκληρα ντοματίνια και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά. Προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε, γιατί θα σκληρύνουν, θέλουμε να παραμείνουν ζουμερά.
Ιδανικά συνοδεύουμε, το σουβλάκι προβατίνας με σπέσιαλ μαρινάδα, με πατάτες φούρνου – σε ταψί όπου έχουμε ανακατέψει ελαιόλαδο κατά βούληση, 2-3 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και 2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο.