Το πιο τρυφερό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος σε σουβλάκι! Τι καλύτερο για μια ημέρα BBQ.
Υλικά
900 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε κύβους 4-5 εκ.
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα-σάλτσα
12 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
300 ml μηλόξιδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
600 ml ξηρό, κόκκινο κρασί
3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
1/2 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
Διαδικασία
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το περνάμε σε 8 μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα καλαμάκια, μοιράζοντάς το ισόποσα.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τα δαμάσκηνα μαζί με όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και βράζουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να σχηματιστεί μια υδαρής σάλτσα.
Αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε και χτυπάμε για -2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα σε μπολ σερβιρίσματος και με την υπόλοιπη αλείφουμε καλά τα σουβλάκια.
Τα βάζουμε σε ένα σκεύος, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο, να μαριναριστούν.
Συμβουλές ψησίματος
Βγάζουμε τα σουβλάκια από το ψυγείο και τα σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας.
Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή.
Κάνουμε τακτικά γυρίσματα.
Είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε σε σχάρα, για να στάζουν τα λίπη.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε σε πιατέλα με τη συνοδεία της σάλτσας δαμάσκηνου, για να βάζουμε όση μας αρέσει.