Πρωτότυπος και λαχταριστός ο σολομός που φτιάχνει ο Κλεομένης Ζουρνατζής.
Υλικά
- 2 φιλέτα σολομού
- 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικός
- χυμός από 1 λεμόνι
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 5 φύλλα από σέσκουλα, πλυμένα, στεγνωμένα και ψιλοκομμένα (το πράσινο και τρυφερό μέρος τους)
- 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του σολομού και τα βάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψάκι. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο σολομός καταπώς μας αρέσει. Ορισμένοι θέλουν να «κρατάει» λίγο στο κέντρο, άλλοι να είναι καλοψημένος.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και το βάζουμε το σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίζει να αφρίζει ρίχνουμε τα σέσκουλα και τα μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χακί χρώμα. Βάζουμε στο μπλέντερ τον κρόκο και το χυμό του λεμονιού και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ τα σέσκουλα όσο είναι ακόμη καυτά -για να παστεριώσουμε το αυγό- και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τον άνηθο και συνεχίζουμε λίγο το χτύπημα.
Μόλις γίνει ο σολομός, αφαιρούμε με μια τσιμπίδα την πέτσα του και τον σερβίρουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με ένα απλό πιλάφι ή με πατάτες σε μικρά κομμάτια, μαγειρεμένα στον ατμό.