Gravlax, φιλέτα σολομού που έχουν μαριναριστεί και «ψηθεί» μαρινάδα από ζάχαρη. Σας δίνουμε μια εκδοχή που θυμίζει τα δικά μας αλίπαστα, με περισσότερο αλάτι.
Υλικά
2 μεγάλα φιλέτα σολομού, περίπου 800 γρ. το καθένα, με το δέρμα
9 κουτ. σούπας αλάτι
6 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1 1⁄2 μεγάλο ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
4 κουτ. σούπας ούζο ή βότκα
Διαδικασία
Βάζουμε σε μια πιατέλα τα φιλέτα με το δέρμα προς τα κάτω.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, στρώνουμε τα κλαράκια του άνηθου σε όλο το μήκος και ραντίζουμε με το ποτό.
Κλείνουμε τα φιλέτα σαν σάντουιτς με το δέρμα προς τα έξω και τα καλύπτουμε σφιχτά με μεμβράνη.
Τα βάζουμε στο ψυγείο και ακουμπάμε πάνω τους, σε όλο τους το μήκος, ένα βάρος περίπου 1/2 κιλό.
Τα αφήνουμε να «ψηθούν» για 2- 3 μέρες, ανάλογα με το πόσο αλμυρά τα θέλουμε.
Ανοίγουμε τα «σάντουιτς» σολομού κάθε 12 ώρες και περιχύνουμε τα φιλέτα μέσα-έξω με τα ζουμιά που βγάζουν.
Πετάμε μεμβράνη, άνηθο και ζουμιά, κόβουμε τα φιλέτα σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι («γλείφοντάς» τα πάνω στο δέρμα) και σερβίρουμε σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με λίγες σταγόνες λεμονιού.