Συνταγή: Ντίνος Κιούσης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚαλοψημένο ψαράκι με πλούσια σάλτσα από φρέσκες ντομάτες, καρότο και αρωματικό βασιλικό.
Υλικά
- 4 μεγάλα σκουμπριά (περίπου 300 - 400 γρ. το καθένα), καθαρισμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, σε χοντρές ροδέλες
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
- 4 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, ξεφλουδισμένες
- 2 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερός βασιλικός, τριμμένος)
- 100 ml λευκό κρασί
- 1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Περνάμε από το μπλέντερ το κρεμμύδι, το καρότο, την ντομάτα, το σκόρδο και το σέλινο, μέχρι να γίνουν πολτός. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο λάδι για να πολτοποιηθούν τα υλικά. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο (50 ml) σε μέτρια φωτιά και περνάμε τον πολτό των λαχανικών για 3 - 4 λεπτά.
Προσθέτουμε το βασιλικό, το κρασί και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 5 - 6 λεπτά. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πυθμένα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και «τηγανίζουμε» τα σκουμπριά για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα της κατσαρόλας, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με τον μαϊντανό.
Στο ποτήρι μας: Tα λιπαρά σκουμπριά θέλουν κρασί με οξύτητα και τα λαχανικά κάτι αρωματικό για να τα ανεβάσει. Μια Σαντορίνη, λοιπόν. Εναλλακτικά, θα δοκίμαζα κι ένα ροζέ από Ξινόμαυρο!