Συνταγή: Ντίνος Κιούσης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι στην εποχή τους, πεντανόστιμα και φτηνά. Μαγειρέψτε σκουμπριά έτσι κι αλλιώς.
Υλικά
- 4 σκουμπριά (περίπου 300 γρ. το καθένα), καθαρισμένα
- 4 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεσαίου μεγέθους ντομάτα, πολτοποιημένη
- 50 ml ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 2 λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε ελαιόλαδο), σε μικρά κομματάκια
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ματζουράνα, τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι (που να χωράει τα ψάρια) ή σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα, σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στο λάδι την κάππαρη και το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά. Μετά προσθέτουμε την ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες, τα σκόρδα, το θυμάρι, τη ματζουράνα, το ξίδι και αλατοπίπερο. Μόλις πάρουν μια βράση, προσθέτουμε 100 ml νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 6 - 7 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψάρια και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά. Στα μισά του χρόνου γυρίζουμε τα ψάρια και ξανασκεπάζουμε με το καπάκι. Συνοδεύουμε με ζυμωτό ψωμί και μια απλή ντοματοσαλάτα.
Συνοδεύουμε με: Πολύπλοκο πιάτο, θέλει ένα κρασί με προσωπικότητα για να συνοδοιπορήσει. Ένα ροζέ από Ξινόμαυρο ή ένα δροσερό Pinot Noir.