Συνταγή: Ντίνος Κιούσης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑγοράζουμε φρέσκο ψάρι από τον ιχθυοπώλη μας για να ετοιμάσουμε ένα καλοκαιρινό πιάτο με θαλασσινό άρωμα.
Υλικά
- 4 σκουμπριά (περίπου 300 γρ. το καθένα), καθαρισμένα
- 4 κουτ. σούπας κάππαρη
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (ολόκληρο), κομμένο σε λεπτές ροδέλες, ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεσαίου μεγέθους ντομάτα, πολτοποιημένη
- 50 ml ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδου ή όσο σας αρέσει, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
- 2 λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε ελαιόλαδο), κομμένες μικρά κομματάκια
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ματζουράνα, τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι (που να χωράει τα ψάρια) ή σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι την κάππαρη και το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά. Μετά προσθέτουμε την ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες, τα σκόρδα, το θυμάρι, τη ματζουράνα, το ξίδι και αλατοπίπερο. Μόλις πάρουν μια βράση, προσθέτουμε 100 ml νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 6 - 7 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψάρια και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά. Στα μισά του χρόνου γυρίζουμε τα ψάρια και ξανασκεπάζουμε με το καπάκι. Συνοδεύουμε με ένα απλό πιλάφι.
Στο ποτήρι μας: Πολύπλοκο πιάτο, θέλει ένα κρασί με προσωπικότητα για να συνοδοιπορήσει. Διαλέγω ένα ροζέ από Ξινόμαυρο ή ένα δροσερό Pinot Noir.