Συνταγή: Ντίνος Κιούσης
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΚρατήστε την απλή αλλά θεσπέσια συνταγή και αναζητήστε φρέσκες σκορπίνες. Εν ανάγκη, παραγγείλτε τις από τον ψαρομανάβη σας.
Υλικά
- 3 σκορπίνες του 1 κιλού εκάστη, καθαρισμένες και αλατοπιπερωμένες
- 10 μέτρια πράσα καθαρισμένα και κομμένα στα 3
- 2 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα (και τα κοτσάνια)
- 3 μέτρια καρότα καθαρισμένα και κομμένα στα 4
- 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος (μόνο τα φύλλα)
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 120 ml ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα φαρδιά και ρηχή σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά στο λάδι μας τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τα καρότα και το σέλινο για 4 - 5 λεπτά ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και τα ψάρια αλατοπιπερωμένα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου. Γυρίζουμε τα ψάρια, προσθέτουμε αν χρειάζεται 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό, το μισό μαϊντανό και τα αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Όταν βράσει το ψάρι, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ξεψαχνίζουμε. Μεταφέρουμε και τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και προσθέτουμε τα ψαχνά από τα ψάρια. Το ζωμό από την κατσαρόλα τον σουρώνουμε και τον διατηρούμε ζεστό.
Αυγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη το αυγό και προσθέτουμε σιγά-σιγά το λεμόνι. Μετά, πάλι σιγά-σιγά, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού από το ζωμό που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε στο αυγολέμονο τον υπόλοιπο μαϊντανό και περιχύνουμε το ψάρι και τα λαχανικά. Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως.
Στο ποτήρι: Μια δροσερή και «λεμονάτη» Μαντινεία
Συμβουλή: Το αυγολέμονο είναι επίτηδες αδύνατο, με ένα μόνον αυγό, για να μη σκεπάζει τη γεύση του ψαριού.