Τώρα που η ντομάτα είναι στα καλύτερά της!
Υλικά
- 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 700 - 750 γρ. ντοµάτες, ξεφλουδισµένες, ξεσποριασµένες και κοµµένες σε μικρά κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας πελτές (κατά προτίµηση τριπλής συµπύκνωσης, όπως ο θηραϊκός Santos, που βρίσκουµε σε επιλεγµένα παντοπωλεία)
- 4 κλωνάρια φρέσκο θυµάρι, ολόκληρα, ή 1 κουτ. σούπας ξερό θυµάρι, τριµµένο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού ή δυόσµου, χοντροκοµµένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 6 - 7 φρέσκα κρεµµυδάκια, σε λεπτά φετάκια
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 300 γρ. φέτα, σε µικρούς κύβους
- 100 ml ελαιόλαδο αλάτι
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Τα ελληνικά ζυµαρικά (χυλοπίτες, φλοµάρια, κριθαράκι) αποθεώνονται το καλοκαίρι, µαγειρεµένα µέσα σε σάλτσες φρέσκιας ντοµάτας.
Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C. Σε µια κατσαρόλα µε βαρύ πάτο ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά το µισό ελαιόλαδο και γλυκαίνουµε το κρεµµύδι για 7 - 8 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει και να γίνει διάφανο. Ρίχνουµε το σκόρδο, το φέρνουµε 1 - 2 βόλτες και προσθέτουµε την ντοµάτα και τη ζάχαρη. Ανεβάζουµε την ένταση της φωτιάς και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά. Ρίχνουµε το κριθαράκι και αλατοπίπερο, ανακατεύουµε καλά και µεταφέρουµε το µείγµα σε µια γάστρα (όχι πολύ µεγάλη) ή σε ένα πυρίµαχο ή πήλινο σκεύος. Προσθέτουµε τον πελτέ διαλυµένο σε 700 ml καυτό νερό, το θυµάρι, το βασιλικό ή το δυόσµο, σκεπάζουµε µε το καπάκι ή µε αλουµινόχαρτο πολύ καλά και φουρνίζουµε για 15 λεπτά. Ανοίγουµε το καπάκι ή αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο, προσθέτουµε στο σκεύος το υπόλοιπο λάδι και τη φέτα, ανακατεύουµε και ψήνουµε για άλλα 5 λεπτά ή µέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά. Αν τα υγρά έχουν σωθεί νωρίτερα, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουµε το φαγητό σε µισάνοιχτο φούρνο για 5 λεπτά και σερβίρουµε, αφού αφαιρέσουµε τα κλωνάρια θυµαριού. Συνοδεύουµε µε πράσινη σαλάτα και κρίθινα παξιµάδια.
Στα ποτήρια μας: Ενα δροσερό ροζέ από Ξινόμαυρο.
Μυστικό: Μπορούµε να φτιάξουµε το γιουβέτσι και µε άλλα µικρόσχηµα ζυµαρικά ή χυλοπίτες, προσθαφαιρώντας υγρά και ρυθµίζοντας το χρόνο ψησίµατος, ανάλογα µε το πόσο θέλει κάθε ζυµαρικό για να γίνει.