Ένα χειμωνιάτικο λαδερό, νόστιμο και διαφορετικό.
Υλικά
- 2 μέτριες σελινόριζες
- 2 μεγάλες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
- 1 μεγάλο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- ο χυμός ενός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο κύμινο σε σκόνη
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις σελινόριζες, τις πατάτες και το καρότο και τα κόβουμε σε κομμάτια μέτρια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα και σοτάρουμε ελαφρώς τα λαχανικά, ίσα να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να σκεπάσει τα υλικά, αλατοπίπερο και λίγο κύμινο. Μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό με κάμποσο ζουμί (περίπου 1-1½ φλιτζάνι) για περίπου 25 λεπτά.
Αν πριν μαλακώσουν τα λαχανικά το φαγητό «στεγνώσει», προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε καλά σε λεκανίτσα το αυγό, το αλεύρι και το λεμόνι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά ζωμό από το φαγητό στο αυγολέμονο χτυπώντας συνεχώς. Μόλις δούμε ότι έχει αποκτήσει μια καλή θερμοκρασία, το ενσωματώνουμε στο φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα ώστε να απλωθεί παντού. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ψωμί, ελιές και τυρί φέτα ή άλλο της αρεσκείας μας.
Συμβουλή: Για πιο έντονο άρωμα σέλινου, μπορούμε να βάλουμε 1-2 κλωνάρια σέλινου, με τα φύλλα τους, κομμένα σε μέτρια κομμάτια από την αρχή του μαγειρέματος.