Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Jessica Morfis
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι προτιμότερο να ζητήσουμε από τον ιχθυοπώλη μας να καθαρίσει τα ψάρια, για να μην κουραστούμε ούτε να χάσουμε χρόνο.
Υλικά
- 1.200 γρ. σαρδέλες, καθαρισμένες από κεφάλια, λέπια και εντόσθια
- 3 ώριμες μεγάλες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
- τα φύλλα από 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Αλατοπιπερώνουμε τις σαρδέλες και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές με το αλεύρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις σαρδέλες για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τις ντομάτες, την καυτερή πιπεριά και τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε, τακτοποιούμε τις τηγανισμένες σαρδέλες στη σάλτσα και σείουμε το τηγάνι ώστε να καλυφθούν καλά. Μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Συνοδεύουμε με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες.
Στο ποτήρι μας: Διαλέξτε: ρετσίνα, φρέσκια Σαντορίνη, ένα παγωμένο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο!