Σαρδέλες στην κατσαρόλα με πλούσιο άρωμα και περισσή γεύση.
Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες (κατά προτίμηση ανοιγμένες στη μέση και ξεκοκαλισμένες)
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 3 κουτ. σούπας σχοινόπρασο ή φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
- τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη, καλά στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ξεπλένουμε καλά τα φιλέτα από τις σαρδέλες, τα αλατίζουμε και τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε την κάππαρη και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη μουστάρδα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα πάνω στις σαρδέλες. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια. Σκορπίζουμε το μαϊντανό και το σχοινόπρασο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο ποτήρι μας: Σαρδέλες αλμυρούτσικες και κάππαρη νησιώτικη θέλουν στα ποτήρια μας μια κοφτερή Σαντορίνη.