Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣυνδυασμός σαρδέλας με γλυκόξινες πινελιές! Μια έμπνευση που θα ζήλευε και το καλύτερο μεζεδοπωλείο!
Υλικά
1.200 γρ. περίπου φρέσκες σαρδέλες, μέτριου μεγέθους
3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
χυμός από 1/2 λεμόνι
1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός ή δυόσμος (τα φύλλα)
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
1 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα
1 φλιτζ. τσαγιού κριθαροκουλούρα (ή άλλα παξιμάδια της αρεσκείας μας) τριμμένη στον πολυκόφτη ή τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μαρινάτες σαρδέλες στο φούρνο, αρχικά καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τις σαρδέλες. Με το ένα χέρι πιάνουμε το σώμα της σαρδέλας και με το άλλο τραβάμε το κεφάλι της προς τα κάτω, αποχωρίζοντάς το από το σώμα.
Σέρνουμε το δείκτη μας κατά μήκος της κοιλιάς του ψαριού και μέχρι την ουρά, τραβώντας προς τα έξω το κεντρικό κόκαλο και τα εντόσθια.
Ανοίγουμε τη σαρδέλα στη μέση και αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα από εντόσθια και από την κεντρική ραχοκοκαλιά.
Ξεπλένουμε τα φιλέτα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και την πάπρικα, αν τη χρησιμοποιήσουμε.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φιλέτα σαρδέλας.
Τα γυρνάμε, να βραχούν καλά από όλες τις πλευρές.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Στραγγίζουμε ελαφρώς τα φιλέτα σαρδέλας από τη μαρινάδα και τα βάζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα λαδωμένο ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση.
Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα που έχει μείνει στο μπολ και πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και τα τριμμένα παξιμάδια.
Ψήνουμε για 12 - 13 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να ροδίσουν οι σαρδέλες.
Σερβίρουμε τις μαρινάτες σαρδέλες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.