Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1½ κιλό σαλάχι*, χωρίς το δέρμα, κομμένο σε 4 - 6 κομμάτια
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι (ή όσο καυτερό θέλουμε)
- 1 φύλλο δάφνης
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον πελτέ για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, το σκόρδο, τη δάφνη και 500 ml νερό. Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι, το βάζουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι. Αφαιρούμε το σαλάχι, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα (ιδανικά, θέλουμε να αρπάξει ελάχιστα στον πάτο - τότε είναι έτοιμη). Βάζουμε το σαλάχι ξανά στην κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως με όλη τη σάλτσα. Είναι τέλεια για να βουτήξουμε το ψωμί μας!
Συνοδεύουμε με: Κόκκινο κρασί με καλή οξύτητα! Ενα Ξινόμαυρο φρέσκο.
Συμβουλή: Σαλάχι θα βρούμε σε ψαράδικα σε μεγάλες αγορές (Αθήνας, Πειραιά κ.λπ.) και σε ενημερωμένα ψαροπωλεία. Αν δεν βρούμε, μπορούμε να φτιάξουμε το ίδιο φαγητό με ουρές πεσκανδρίτσας ή με γλαυκό.