Μια πολύ ωραία συνταγή για να απολαύσουμε τις φακές σαν σαλάτα με διαφορετικό τρόπο. Είναι νόστιμη και πολύ ελαφριά ενώ οι αντζούγιες προσθέτουν γεύση και ένταση.
Υλικά
200 γρ. φακές, κατά προτίμηση πράσινες (από τα είδη φακής που «στέκονται» καλύτερα στο βράσιμο και δεν ξεφλουδίζουν εύκολα )
1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
6 φιλέτα αντζούγιας, διατηρημένα σε λάδι, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα, ξερή, τριμμένη
30 ml ξίδι
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα ψωμάκια
320 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί σε 8 φέτες
8 λεπτές φέτες μπαγκέτας, αλειμμένες με ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για τη σαλάτα με πράσινες φακές, αντζούγιες και ζεστό κατσικίσιο τυρί ξεκινάμε και σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές με 800 ml νερό, το κρεμμύδι και τον μαραθόσπορο να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Τις στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε σαλατιέρα.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε το τυρί πάνω στα ψωμάκια, τα φουρνίζουμε στο γκριλ για 3 - 4 λεπτά και σερβίρουμε με τη σαλάτα.