Οι φακές Φενεού είναι μικρές, μαύρες, ευκολόβραστες, με γεμάτη γεύση.
Υλικά
- 200 γρ. μαύρες φακές «μπελούγκα» Φενεού
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι αγριοκύμινου (caraway), ελαφρώς κοπανισμένοι (έχουν γεύση λεμονάτη με αποχρώσεις θυμαριού και γλυκάνισου και τους βρίσκουμε στα μπαχαράδικα),
- προαιρετικά 80 ml ελαιόλαδο
Για τη σαλάτα
- 2 μικρές ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 20 ml ξίδι βαλσαμικό
- 80 γρ. ελιές, κατά προτίμηση θρούμπες, χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- 160 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, το κρεμμύδι, τη δάφνη, τους σπόρους και 800 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν.
Στραγγίζουμε, αφαιρούμε τη δάφνη και αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη σαλάτα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε
Στο ποτήρι μας ένα ροζέ από Merlot.