Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΟ συνδυασμός καρότου και πορτοκαλιού δεν περιορίζεται μόνο στη μαροκινή κουζίνα. Κάποιοι μάγειρες αποχυμώνουν τα πορτοκάλια, τρίβουν τα καρότα και τα αναμειγνύουν με τα υπόλοιπα υλικά, φτιάχνοντας έναν πηχτό πουρέ που πίνεται σε μικρά ποτήρια.
Υλικά
- 3 πορτοκάλια
- 500 γρ. καρότα, σε πολύ λεπτά µπαστουνάκια
- 2 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη, και λίγη ακόµα για το σερβίρισµα
- 1 κουτ. σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας ανθόνερο
- αλάτι
- 1 κουτ. σούπας σουσάµι
- µικρά φύλλα µέντας ή ηλιόσποροι, ή µαυροκούκι, ή συνδυασµός της αρεσκείας µας, για το σερβίρισµα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Κόβουµε τα καπάκια και τις βάσεις των πορτοκαλιών. Κόβουµε τη φλούδα, χρησιµοποιώντας ένα αιχµηρό µαχαίρι, και αφαιρούµε όλη την ψίχα. Κόβουµε τις εξωτερικές λευκές ίνες για να αποκαλύψουµε τη σάρκα. Κρατώντας τα πορτοκάλια πάνω από ένα µικρό µπολ για να µη χάσουµε τον χυµό, τα κόβουµε σε κοµµάτια. Πιέζουµε ελαφρώς τα κοµµένα πορτοκάλια για να βγάλουµε κι άλλο χυµό. Ρίχνουµε τον χυµό σε ένα δεύτερο µπολ.
Βάζουµε τα καρότα στο µπολ µε τον χυµό πορτοκαλιού. Προσθέτουµε τον χυµό λεµονιού, την κανέλα, τη ζάχαρη, το ανθόνερο και αλάτι. Ανακατεύουµε καλά. Σκεπάζουµε το µείγµα µε το καρότο και τα κοµµάτια πορτοκαλιού µε µεµβράνη και τα βάζουµε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Ανακατεύουµε τα κοµµάτια πορτοκαλιού µε το καρότο σε ένα µπολ ή µια πιατέλα σερβιρίσµατος και πασπαλίζουµε ελαφρώς τα πορτοκάλια µε λίγη ακόµα κανέλα. Σκορπίζουµε το σουσάµι και στολίζουµε µε λίγα φύλλα µέντας ή ηλιόσπορους ή µαυροκούκι και σερβίρουµε.