Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑξιοποιούμε τις πιπεριές Φλωρίνης που είναι τώρα στα καλύτερά τους φτιάχνοντας σάλτσα που θα απολαύσουμε το χειμώνα.
Υλικά
- 7 - 8 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 - 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σας αρέσει)
- 2 κουτ. σούπας πάπρικα, γλυκιά
- 1 κουτ. σούπας ξίδι, λευκό ή κόκκινο
- 4 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι (ή λάιμ)
- 2 κουτ. σούπας σκούρα μαύρη ζάχαρη (μελάσα)
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- μια γερή πρέζα αλάτι
Διαδικασία
άζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά στην αρχή. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στο μεταξύ έχουν μαραθεί κάπως τα υλικά. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για περίπου 15 λεπτά, μέχρι που τα υλικά να είναι μαλακά αλλά όχι λιωμένα.
Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και τη μοιράζουμε σε 2 - 3 βαζάκια που τα έχουμε προηγουμένως ζεματίσει και στεγνώσει. Κλείνουμε αμέσως τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Τα αφήνουμε στο ντουλάπι για 1 - 2 μήνες για να ωριμάσει η γεύση, πριν τα ανοίξουμε.
Τη σάλτσα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως ντιπ, ως άλειμμα ή για να εμπλουτίσουμε άλλες σάλτσες.