Κείμενο: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ αυθεντική και διαχρονική ρωσική που αγαπήσαμε.
Υλικά
- 300 γρ. μαγιονέζα σπιτική* (ή αγοραστή)
- 3 αγγουράκια τουρσί, καλά στραγγισμένα και κομμένα σε κύβους περίπου 1 εκ.
- 1 βρασμένο καρότο μέτριο, σε κύβους περίπου 1 εκ.
- 1 παντζάρι, βρασμένο, σε κύβους περίπου 1 εκ.
- 4 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (βρίσκουμε σε επιλεγμένα μανάβικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ - όσο περνάει ο καιρός, σε περισσότερα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο)
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή (βρίσκουμε σε μπαχαράδικα και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε μορφή νιφάδων ή σκόνης, διαφορετικά χρησιμοποιούμε πάπρικα γλυκιά, που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
- 1 μέτριο ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους περίπου 1 εκ.
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σπιτική μαγιονέζα (για 300 γρ.)
- 2 κρόκοι πολύ φρέσκων αυγών (κατά προτίμηση βιολογικών), σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κοφτή μουστάρδα (της αρεσκείας μας), σε θερμοκρασία δωματίου
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 - 5 κουτ. σούπας νερό
- 2 - 3 κουτ. σούπας ξίδι ή 2 - 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (δοκιμάζοντας προσθέτουμε όσο μας αρέσει)
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ρωσική σαλάτα, αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε σε πιατέλα.
Μυστικό: Αν θέλουμε, μπορούμε να βράσουμε 4 αυγά σφιχτά, να τα κόψουμε στη μέση και να αφαιρέσουμε προσεκτικά τον κρόκο σε 1 μικρό μπολ. Θρυμματίζουμε τον κρόκο ελαφρώς με το πιρούνι, προσθέτουμε και 2 - 3 κουτ. από τη ρωσική σαλάτα και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τα ασπράδια των αυγών με το μείγμα, πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα στην πιατέλα με τη ρωσική.
* Συνταγή για σπιτική μαγιονέζα
Προετοιμασία: περίπου 30΄
Διαδικασία: Βάζουμε τη μουστάρδα με τους κρόκους αυγού και αλατοπίπερο σε ένα μπολ και τους χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 1 λεπτό, μέχρι να αφρατέψουν. Αργά, αλλά με σταθερή ροή, προσθέτουμε το λάδι, ενώ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Πρέπει το μείγμα να πάρει όλο το λάδι. Αν δούμε ότι η μαγιονέζα πήζει πριν το απορροφήσει, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας νερό και λίγο ξίδι για να αραιώσει ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι με τον τρόπο που προαναφέρουμε. Αυτή η διαδικασία (με το νερό και το ξίδι) μπορεί να χρειαστεί να την επαναλάβουμε 2 - 3 φορές μέχρι να είναι έτοιμη η μαγιονέζα. Η επιτυχία της, άλλωστε, είναι στην υφή της. Θα πρέπει να έχει την πυκνότητα στραγγιστού γιαουρτιού. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και όσο χυμό λεμονιού θέλουμε (ανάλογα με την οξύτητα που θέλουμε να δώσουμε), ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι ή λεμόνι.