Το σαββατοκύριακο φτιάχνουμε πεντανόστιμο ψαράκι με γλιστρίδα κοκκινιστά.
Υλικά
- 6 χοντρές φέτες ροφού (ή άλλου ψαριού), µε το κόκαλο, βάρους περίπου
- 250 γρ. η καθεµία
- 1 µέτριο ξερό κρεµµύδι, σε µικρά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο, ψιλοκοµµένο, ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισµένο
- 1 κιλό ώριµες ντοµάτες, ψιλοκοµµένες
- 1 κιλό γλιστρίδα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), σε µέτρια κοµµάτια
- 2 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε µια µεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουµε το µισό ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και τηγανίζουµε για 4 - 5 λεπτά ανά τρεις τις φέτες του ροφού, µέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, αλλά όχι να µαλακώσουν. Τις βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Χωρίς να χαµηλώσουµε τη φωτιά, ρίχνουµε στην κατσαρόλα το κρεµµύδι και το σοτάρουµε στο λάδι που έχει µείνει στο σκεύος για 3 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Προσθέτουµε το σκόρδο, το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και ανακατεύουµε για 10 δευτερόλεπτα. Ρίχνουµε τις ψιλοκοµµένες ντοµάτες µαζί µε τα υγρά τους, αφήνουµε να πάρουν µια βράση και µαγειρεύουµε έντονα για 3 - 4 λεπτά. Προσθέτουµε τη γλιστρίδα, χαµηλώνουµε τη φωτιά στο µέτριο και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά µε ξεσκέπαστο σκεύος. Βάζουµε στην κατσαρόλα τις φέτες ροφού, απλωµένες σε µονή στρώση πάνω στο περιεχόµενο της κατσαρόλας. Ραντίζουµε µε το χυµό λεµονιού και σιγοµαγειρεύουµε για 5 λεπτά ακόµη. Περιχύνουµε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακινούµε το σκεύος και αποσύρουµε από τη φωτιά. Σερβίρουµε αµέσως.