Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤης μαμάς το ρολό γίνεται ελαφρύτερο και ντρεσάρεται με μια πανεύκολη σάλτσα-έκπληξη.
Υλικά
- 650 γρ. κιμάς από φιλεταρισμένο κοτόπουλο (από μπούτι ή μείγμα από στήθος και μπούτι), περασμένος 1 φορά από το χοντρό κόσκινο, κρύος από το ψυγείο
- 1 αυγό ολόκληρο + 1 ασπράδι, κατά προτίμηση βιολογικά
- 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 2 μέτρια καρότα, τριμμένα
- 2 κουταλιές φρυγανιά, τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κουταλιές λάδι ή όσο θέλετε
- 3 φλιτζ. τσαγιού νερό
Για τη σάλτσα κάππαρης
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 3 κουταλιές γιαούρτι 2% λιπαρά
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τον κιμά κοτόπουλου, το αυγό και το ασπράδι, το μαϊντανό, τα καρότα, τη φρυγανιά, την πάπρικα, το λάδι και αλατοπίπερο και ζυμώνουμε το μείγμα, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας με νερό, για να μην κολλάει ο κιμάς αλλά και για να δώσουμε στο μείγμα την απαραίτητη υγρασία. Πλάθουμε το μείγμα σε ρολό. Το βάζουμε σε ένα ταψάκι και προσθέτουμε το νερό. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, γυρνώντας το ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και κρατάμε το ζωμό από το ταψί στην άκρη.
Σάλτσα: Πολτοποιούμε στο μούλτι την κάππαρη με τη μουστάρδα και 2 κουτ. σούπας ζωμό από το ταψί. Τον υπόλοιπο ζωμό τον βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το πολτοποιημένο μείγμα κάππαρης και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και να πήξει ελαφρώς. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε πιπέρι. Σερβίρουμε το ρολό κομμένο σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα κάππαρης. Γαρνίρουμε με ρύζι της αρεσκείας μας και σαλάτα ή λαχανικά στον ατμό.
Συνοδεύουμε με: Μια κρητική Βηλάνα, μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα, μια αρκαδική Μαντινεία.