Κείμενο: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣερβίρουμε σε φέτες, συνοδεία πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο και ρίγανη.
Υλικά
Για το ρολό
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από σπάλα)
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε 200 ml γάλα, καλά στυμμένο
- 1 αυγό
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, πολτοποιημένα στο μούλτι
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 80 γρ. κέτσαπ
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την πιο «καθημερινή» γέμιση
- τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε, βάζουμε μεγαλύτερη ποσότητα από τα άλλα μυρωδικά)
- 350 γρ. ανθότυρο μαλακό, θρυμματισμένο
Για τη «μερακλίδικη» γέμιση
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 10 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, κατά προτίμηση καπνιστή (τη βρίσκουμε σε μπαχαράδικα)
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
Διαδικασία
Γέμιση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης της αρεσκείας μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Ρολό: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα. Βάζουμε σε μια λεία επιφάνεια ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και απλώνουμε το μείγμα του κιμά σε ορθογώνιο κομμάτι πάχους περίπου 2 εκ.
Στη μέση και κατά μήκος βάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας. Γυρίζουμε τη λαδόκολλα για να τυλίξουμε τον κιμά σε ρολό, προσέχοντας να σκεπαστεί καλά η γέμιση. Στρίβουμε τις άκρες της λαδόκολλας σαν καραμέλα και το βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Ξετυλίγουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά στο γκριλ, ώστε να ροδίσει το ρολό. Σερβίρουμε σε φέτες, συνοδεία πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο και ρίγανη.
Τι πίνουμε
Ενα κόκκινο κρασί με ελαφρύ σώμα, όπως Λημνιώνα, φρέσκο Αγιωργίτικο, ένα ροζέ κρητικό.