Αυτό το λαχταριστό ριζότο με σουπιά είναι ένα τέλειο σαρακοστιανό πιάτο.
Υλικά
280 γρ. ρύζι για ριζότο, κατά προτίμηση Βιαλόνε Νάνο
200 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κιλό φρέσκες ή κατεψυγμένες σουπιές, καθαρισμένες *
50 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένη
1 λίτρο ζεστός ζωμός ψαριού
Μυστικά
* οι «σακούλες» με το μελάνι από τις φρέσκες σουπιές (για να σπάσουν καλά και να μη μείνουν μικροί σβώλοι, τις «χτυπάμε» στο μπλέντερ με λίγο από το κρασί της συνταγής) ή 1 φακελάκι με μελάνι σουπιάς σε παχύρρευστη μορφή (αν αγοράσουμε κατεψυγμένες σουπιές ή δεν τα καταφέρνουμε πολύ καλά με το καθάρισμα των σουπιών), το οποίο βρίσκουμε σε καλά παντοπωλεία και ντελικατέσεν
Διαδικασία
Για το ριζότο με μελάνι σουπιάς ξεκινάμε και πλένουμε πολύ καλά τις σουπιές και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες μικρού μήκους.
Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για 10 λεπτά.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2 - 3 λεπτά, ώσπου να μαραθούν.
Προσθέτουμε τις κομμένες σουπιές και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν καλά οι κόκκοι του και να γίνουν διάφανοι.
Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε αμέσως το μελάνι.
Μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε σε δόσεις τον ζεστό ζωμό ψαριού και φτιάχνουμε το ριζότο.
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε το μαϊντανό, το ξύσμα του λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε, αφήνουμε το ριζότο να «ξεκουραστεί» για 2 - 3 λεπτά και σερβίρουμε.