Πλούσιο, ζουμερό ριζότο με γλυκά παντζάρια και κατίκι Δομοκού.
Υλικά
1/2 κιλό έτοιμα βρασμένα παντζάρια
1 λίτρο νερό
50 ml ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
100 ml λευκό κρασί
340 γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα
160 γρ. τυρί κατίκι Δομοκού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
Μυστικά
Καλό είναι το ριζότο να φτιάχνεται με ζωμό. Μια λύση για γρήγορο ζωμό είναι να φτιάξουμε «τσάγια» μυρωδικών, βράζοντας σε νερό στη χύτρα ό,τι μυρωδικά έχουμε, όπως μαϊντανό, άνηθο, θυμάρι, δάφνη, ρίγανη, λουίζα, φρέσκα ή ξερά, ή ακόμη και μόνο τα κοτσάνια τους.
Διαδικασία
Κόβουμε τα παντζάρια σε μικρά κομμάτια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ με 300 ml από το νερό.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε οι κόκκοι του να λαδωθούν καλά.
Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να απορροφηθεί το υγρό από το ρύζι και αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό μαζί με τον πολτό των παντζαριών σε δόσεις, ανακατεύοντας πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί κάθε φορά το υγρό.
Αλατοπιπερώνουμε και υπολογίζουμε ότι η διαδικασία θα κρατήσει περίπου 20 - 25 λεπτά.
Το ριζότο είναι έτοιμο όταν χυλώσει και μελώσει και οι κόκκοι του έχουν μαλακώσει μεν, αλλά «κρατάνε στο δόντι».
Την τελευταία στιγμή ρίχνουμε το δυόσμο.
Σερβίρουμε σε πιάτα με 2 μικρές κουταλίες κατίκι στηνκάθεμερίδα.