Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΈνα υγιεινό, χορταστικό comfort food που μπορούν όλοι να το φτιάξουν εύκολα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Υλικά
500 γρ. ρεβίθια μέτρια (μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ)
150 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε κύβους 3 εκ.
2 πράσα, λεπτοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/3 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
χυμός + ξύσμα από 1 λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
100 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος
Διαδικασία
Για τα ρεβίθια φουρνιστά με κολοκύθα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα πράσα και την κολοκύθα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Αδειάζουμε το όλον στη γάστρα με τα ρεβίθια.
Ρίχνουμε το μπούκοβο, το υπόλοιπο λάδι, τον λεμονοχυμό, το ξύσμα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε 1 λίτρο καυτό νερό, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για 1 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα (προσεκτικά για να μην καούμε) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
Ξεφουρνίζουμε και μοιράζουμε το φαγητό στα πιάτα.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με τον κόλιανδρο. Βάζουμε από 1 κουταλιά γιαούρτι σε κάθε πιάτο και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.