Υλικά
- 350 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα)
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 5 - 6 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 200 γρ. σύγλινο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
- 2 - 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβίθια με το πράσο και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3 - 4 εκ. και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέτρια προς σιγανή θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά. Τότε ρίχνουμε το σύγλινο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλη 1 ώρα, μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα και προσέχοντας να μην κολλήσουν.
Χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι 1/2 κουτάλα της σούπας από τη ρεβιθάδα μαζί με το ελαιόλαδο, το δυόσμο, το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε με αυτήν τη σάλτσα τα ρεβίθια. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, αφήνουμε 10 λεπτά το φαγητό να «ξεκουραστεί» και σερβίρουμε με ζεστό μαύρο ψωμί και λαχανοσαλάτα.
Μυστικά:
Αν δεν θέλουμε να βάλουμε το σύγλινο στην κατσαρόλα με όλο του το λίπος, μπορούμε να το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαζί με 2 - 3 κουταλιές νερό και να το προσθέσουμε τα τελευταία 30 λεπτά.
Αν πάλι θέλουμε το σύγλινο να είναι τραγανό, το ρίχνουμε στο τέλος, πάνω από τα ρεβίθια, στο σερβίρισμα. Σε αυτή την περίπτωση το κόβουμε ακόμη πιο λεπτό.
Στο ποτήρι μας: Παραμένουμε στην ερυθρή πλευρά του αμπελώνα. Ροζέ κρασιά με σώμα και οξύτητα, αλλά και ελαφριά κόκκινα ρουστίκ κρασιά, κρητικά χαρμάνια και χαρμάνια με Αγιωργίτικο.