Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΙδανικό για να το σερβίρετε στην αρχή του γεύματος ή ως συνοδευτικό.
Υλικά
- 440 γρ. ρεβίθια, µουλιασµένα αποβραδίς
- 4 κουτ. σούπας λάδι
- 1 κρεµµύδι, ξερό, χοντροκοµµένο
- 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού γκαράµ µασάλα (φτιάχνουµε µόνοι µας ή αγοράζουµε έτοιµο από µεγάλα σούπερ µάρκετ ή µπαχαράδικα)
- 1 κοµµάτι φρέσκο τζίντζερ, 3 εκ., σε ξύσµα
- 3 καυτερές πιπεριές τσίλι, ψιλο-κοµµένες
- 400 γρ. ντοµάτες κονκασέ, στραγγισµένες
Διαδικασία
Στραγγίζουµε τα ρεβίθια και τα βάζουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε 2 λίτρα νερό, σε δυνατή φωτιά µέχρι να πάρουν βράση. Αφαιρούµε τον αφρό που σχηµατίζεται στην επιφάνεια, χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για 1-11/2 ώρα ή µέχρι να µα-λακώσουν τα ρεβίθια. Στραγγίζουµε και κρατάµε το νερό.
Σε ένα µπολ βάζουµε 6 κουταλιές της σούπας ρεβίθια και τις λιώνουµε µε ένα πιρούνι.
Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε χαµηλή φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 4-5 λεπτά ή µέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουµε τον κόλιανδρο, το κύµινο, τον κουρκουµά και το γκαράµ µασάλα και µαγειρεύουµε για 1 λεπτό. Προσθέτουµε το τζίντζερ, το τσίλι, την ντοµάτα και αλάτι και ανακατεύουµε καλά για 1-2 λεπτά. Ρίχνουµε τα ρεβίθια και το νερό όπου έβρασαν µαζί µε τα λιωµένα ρεβίθια. Αφήνουµε το φαγητό να πάρει βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοµαγειρεύουµε για 5 λεπτά. Σερβίρουµε στην αρχή του γεύµατος ή σαν συνοδευτικό.