Την καλοκαιρινή ρεβιθάδα με μελιτζάνα, κολοκύθι και ντοματίνια θα τη συνοδεύσουμε με μια σύγχρονη ρετσίνα.
Υλικά
- 300 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- το λευκό και τρυφερό μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 μέτριο κολοκύθι, σε κύβους 2 - 3 εκ.
- 1 μικρό καρότο, καθαρισμένο, σε κύβους 2 - 3 εκ.
- 1 μικρή μελιτζάνα φλάσκα, σε κύβους 2 - 3 εκ.
- 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε για περίπου 40 - 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και τα στραγγίζουμε. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) με το σκόρδο, το κολοκύθι, το καρότο και τη μελιτζάνα, για περίπου 5 - 6 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε τα ρεβίθια, αλατοπίπερο, το λεμόνι και νερό τόσο ώστε να καλύψουμε όλα τα υλικά. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Σκορπίζουμε τον άνηθο, τα ντοματίνια, μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Συνοδεύουμε με καπνιστή ρέγκα και κριθαρένια παξιμάδια.
Στο ποτήρι μας μια σύγχρονη ρετσίνα από τα εξαιρετικά οινοποιεία των Μεσογείων.