Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότερα«Τα ρεβίθια στη Σμύρνη, τα μαγειρεύανε συχνά με πολλούς τρόπους. Έβαζαν από πάνω χοντρές ροδέλες κρεμμύδι και μετά φέτες ντομάτας. Άλλες φορές, ειδικά στην αυγουστιάτικη νηστεία, τα συμμαγειρεύανε με μελιτζάνα, για να είναι πιο χορταστικά. Συχνά τα άλεθαν και τα κάνανε κεφτέδες, μεζέ για το τσίπουρο. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι το ρεβιθόρυζο. Όποτε περίσσευαν ρεβίθια, την επόμενη μέρα έριχναν λίγο ρύζι και είχαν ένα καινούργιο φαγητό. Το ίδιο έκαναν και στις φακές, ρίχνανε λίγο κοφτό μακαρονάκι».
Υλικά
- 1/2 κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς (αλλάζουμε 2 φορές το νερό)
- 250 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
- 1 μεγάλη ντομάτα, σε ροδέλες
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
- 6 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (τα 4 σε ροδέλες + τα 2 τριμμένα)
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια και νερό να τα σκεπάζει. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Σουρώνουμε τα ρεβίθια (κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν για αργότερα), τα ρίχνουμε σε πυρέξ ή σε γάστρα και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το τριμμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο και το ελαιόλαδο και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε από το νερό όπου έβρασαν τα ρεβίθια τόσο όσο για να καλυφθούν. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο τις ροδέλες κρεμμυδιού για 4-5 λεπτά, ίσα να αρχίσουν να ροδίζουν. Τις στρώνουμε στην επιφάνεια των ρεβιθιών. Από πάνω βάζουμε τις ροδέλες ντομάτας (αν χρησιμοποιήσουμε) και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν τα ρεβίθια. Αφήνουμε τη ρεβιθάδα να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.