Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑπό τις ωραιότερες παραλλαγές των αγαπημένων κεφτέδων με πράσο και γιαούρτι.
Υλικά
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, πολύ ψιλοκομμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα και μπούτι, μισό-μισό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα, κατά προτίμηση Αμφιλοχίας
- 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη κριθαροκουλούρα (περίπου 2 κριθαροκουλούρες, τριμμένες στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη)
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο, για το ταψί
Διαδικασία
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πράσα για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη ροδίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη βάζουμε τον κιμά, τον άνηθο, το ξίδι και τα αυγά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 1 - 2 λεπτά. Ρίχνουμε τα σοταρισμένα πράσα, μαζί με το λάδι του τηγανιού, και ζυμώνουμε ξανά για 2 λεπτά, μέχρι τα νόστιμα υγρά να απλωθούν σε όλο το μείγμα.
Τέλος, ρίχνουμε το γιαούρτι, την τριμμένη γραβιέρα, τις τριμμένες κριθαροκουλούρες, την πάπρικα (αν τη χρησιμοποιήσουμε), αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε για 2 - 3 λεπτά. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την πάνω στην επιφάνεια του μείγματος, και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί. Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε 30 - 35 σχετικά μεγάλους κεφτέδες, βάρους περίπου 40 γρ. τον καθένα και τους βάζουμε στο ταψί. Τους ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά, ενώ εσωτερικά θα είναι ψημένοι μεν, αλλά αφράτοι και ζουμεροί. Τους σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα.
Στα ποτήρια μας: Ενα ροζέ κρασί µε σώµα και τανίνες από Ξινόµαυρο.