Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το γνωστό κλασικό πιάτο δεν πρέπει ποτέ να γίνεται υπερβολικά καυτερό.
Υλικά
- 60 ml κρέμα καρύδας*
- 2 κουτ. γλυκού πράσινη πάστα κάρι ή πάστα εμπορίου (σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα)
- 400 γρ. φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένα σε φέτες 2-3 εκ.
- 440 ml γάλα καρύδας
- 2½ κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήματα με ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα, – αντικαθιστούμε με καστανή ζάχαρη, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
- 350 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους
- 25 γρ. φρέσκο τζίντζερ, κομμένο σε μικρά και λεπτά μπαστουνάκια
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα από λάιμ
- 2 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού για το γαρνίρισμα
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξεσποριασμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες, για το γαρνίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
* Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα,
Διαδικασία
Βάζουμε την κρέμα καρύδας σε ένα γουόκ ή σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να διαχωριστεί η κρέμα και να σχηματιστεί μια στρώση από λάδι στην επιφάνεια. Ανακατεύουμε την κρέμα, αν αρχίσει να παίρνει χρώμα κοντά στα τοιχώματα.
Προσθέτουμε την πάστα κάρι, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να βγάλει τα αρώματά της. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε 350 ml από το γάλα καρύδας, τη σάλτσα ψαριού και τη ζάχαρη, και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για περίπου 6-8 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το ξύσμα λάιμ. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο γάλα καρύδας, τα φύλλα βασιλικού και τις φέτες τσίλι.