Υλικά
1½ κιλό πράσα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος
400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
1 δάφνη
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο χυμός + ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό)
2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε τα πράσα σε φέτες περίπου 3 - 4 εκ. Βάζουμε 1 λίτρο νερό και το χυμό από το 1/2 λεμόνι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Οταν πάρει βράσει το νερό, ρίχνουμε τα πράσα (αν δεν «κολυμπάνε» μέσα στο υγρό, προσθέτουμε λίγο ζεστό επιπλέον) και τα ζεματίζουμε για 5 - 6 λεπτά. Τα σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε την ίδια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε τον κιμά με τη δάφνη.
Μόλις αρχίζει να «αρπάζει» ο κιμάς, προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να χρυσίσουν. Τότε ρίχνουμε τις σταφίδες και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα, τον υπόλοιπο λεμονοχυμό και 300 ml ζεστό νερό. Κάνουμε ένα προσεκτικό ανακάτεμα, μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι το φαγητό να «πιει» τα υγρά του και να «μελώσει».
Προσοχή: δεν ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν εντελώς τα πράσα, απλώς σείουμε την κατσαρόλα ανά διαστήματα. Ελέγχουμε και, αν το νερό απορροφηθεί νωρίς, προσθέτουμε λίγο, αλλά πάντα ζεστό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά. Σερβίρουμε ως έχει με ψωμί και γιαούρτι ή συνοδεία ενός απλού πιλαφιού.
Στο ποτήρι μας ροζέ και λευκά περασμένα λίγο από βαρέλι κρασιά.