Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΒερβερική σπεσιαλιτέ, αυτός ο πουρές µαγειρεύεται την πρώτη µέρα µετά το Ραµαζάνι και σερβίρεται µε κοτόπουλο ταζίν. Συνήθως βράζουµε πρώτα την κολοκύθα και µετά την περνάµε από το τηγάνι, αλλά επειδή µερικές κολοκύθες λιώνουν πολύ γρήγορα, για να το αποφύγουµε, χρησιµοποιούµε την ακόλουθη µέθοδο.
Υλικά
- 450 γρ. κίτρινη κολοκύθα (καθαρό βάρος), καθαρισµένη, σε κύβους 2 εκ.
- 2 σούπας ελαιόλαδο
- 3/4 κουτ. γλυκού ras el hanout, προαιρετικά
- 1 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού ψιλοτριµµένο ξύσµα λεµονιού (κατά προτίµηση ακέρωτου)
- 1-2 κουτ. σούπας µέλι
- 2 κουτ. γλυκού σουσάµι, καβουρδισµένο σε αντικολλητικό τηγάνι για 3-4 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουµε την κολοκύθα σε ένα ταψί, προσθέτουµε το ελαιόλαδο και ανακατεύουµε ώστε να αλειφθούν µε λάδι όλα τα κοµµάτια της κολοκύθας.
Ψήνουµε για 35 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα µε µια σπάτουλα. Αφήνουµε να κρυώσει ελαφρώς και λιώνουµε µε το πρες πουρέ ή τον µύλο λαχανικών. Προσθέτουµε το ras el hanout (αν βάλουµε), τον χυµό και το ξύσµα λεµονιού, το µέλι και αλατοπίπερο, και ανακατεύουµε να αναµειχθούν. Πασπαλίζουµε τον πουρέ µε σουσάµι και τον σερβίρουµε ζεστό.