Επιμέλεια: Γιάννης Λεμονής
Πεντανόστιμο και εύκολο, το δημοφιλέστερο πολωνέζικο πιάτο σερβίρεται παραδοσιακά μέσα σε καρβέλι από το οποίο έχουν αδειάσει την ψίχα.
Υλικά
- 500 γρ. ξινολάχανο (το βρίσκουμε συσκευασμένο σε βάζα, σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα με ρωσικά τρόφιμα)
- 1/2 μικρό λάχανο φρέσκο, λεπτοκομμένο
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κρεμμύδι ξερό, σε κύβους
- 300 γρ. χοιρινός λαιμός, κομμένο σε κύβους
- 300 γρ. μοσχάρι σπάλα, κομμένο σε κύβους
- 300 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες
- 3-4 φέτες μπέικον καπνιστό, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. λευκά μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
- 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
- 500 ml ζωμός κρέατος
- 200 ml ξηρό, κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρέατα, το μπέικον, το λουκάνικο, την καστανή ζάχαρη για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.Στο μεταξύ στραγγίζουμε το ξινολάχανο (το ξεπλένουμε πρώτα, αν θέλουμε να φύγει η έντονη γεύση από το ξίδι). Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το φρέσκο λάχανο, τον ζωμό, την ντομάτα, τα μανιτάρια, το κρασί, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο. Αν το ξαναζεστάνουμε την επόμενη μέρα, θα είναι ακόμα καλύτερο.
Μυστικό: Στην Πολωνία συνηθίζουν να φτιάχνουν το μπίγκος με αποξηραμένα μανιτάρια. Αν χρησιμοποιήσουμε τέτοια, τότε θα τα ρίξουμε στην κατσαρόλα περίπου στη μέση του βρασίματος. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 δαφνόφυλλα και 1-2 σκελίδες σκόρδου. Παραδοσιακά το μπίγκος σερβίρεται μέσα σε καρβέλι ψωμί του οποίου έχουν αδειάσει το εσωτερικό.