Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΆλλο μακαρονάδα με κιμά κι άλλο μακαρονάδα με άφθονο μπαχαράτο κιμά, πικάντικο λουκάνικο και κρέμα παρμεζάνας...
Υλικά
500 γρ. σπαγκέτι
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
100 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ολόκληρη
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
300 γρ. λουκάνικα τσορίθο, σε λεπτές φέτες (ισπανικό πικάντικο λουκάνικο που βρίσκουμε σε αλλαντοπωλεία, deli και μεγάλα σούπερ μάρκετ - το αντικαθιστούμε με πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο)
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
400 γρ. κρέμα γάλακτος
300 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (αν θέλουμε) + ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Τσιγαρίζουμε τον κιμά σε 30 ml από το λάδι, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, να μαραθεί. Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ντομάτα, 400 ml νερό, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο, το σκόρδο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε. Βρίσκουμε το σκόρδο, το λιώνουμε με το πιρούνι και ανακατεύουμε (έτσι διατηρεί όλη τη γλύκα του και δεν πικρίζει). Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε, στο υπόλοιπο λάδι και σε δυνατή φωτιά, τα λουκάνικα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα αδειάζουμε στον κιμά χωρίς το λίπος τους και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε. Παράλληλα, βράζουμε τα σπαγκέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με την πλούσια μπολονέζ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σταδιακά την παρμεζάνα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σερβίρουμε τη μακαρονάδα στα πιάτα και περιχύνουμε με όση κρέμα παρμεζάνας θέλουμε. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο και μαϊντανό.
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Ένα Pinot noir, ένα Merlot, μια φρέσκια Ραψάνη.