Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΝτελικάτα τυροπιτάκια με μαλακό, εύθρυπτο φύλλο (λόγω ρακής) και ισορροπημένη γέμιση (φέτα, ανθότυρο, δυόσμος και πιπέρι).
Υλικά
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 ml ρακή 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 ml ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
- 300 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
- 250 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
- 1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο με ένα πιρούνι)
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τo φύλλο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ρακή και το λάδι. Ρίχνουμε σταδιακά περίπου 350 ml νερό και ζυμώνουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Για να επιτύχουμε την υφή που επιθυμούμε, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό (1 - 2 κουτ. σούπας) ή λίγο αλεύρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για περίπου 20 λεπτά.
Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση. Αλάτι δεν βάζουμε (ή βάζουμε ελάχιστο), γιατί η φέτα είναι συνήθως αρκετά αλμυρή.
Για τα πιτάκια: Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 2 χλστ. και διαστάσεων περίπου 30 x 30 εκ.
Κόβουμε κάθε φύλλο σε 3 λωρίδες, η καθεμιά περίπου 10 x 30 εκ. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά σούπας από τη γέμιση και διπλώνουμε σε τρίγωνο.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Tα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι. Τα σερβίρουμε χλιαρά.
Συνοδεύουμε με: Μεζεκλίδικα ποτά, όπως ρετσίνες, lager μπίρες και ουζάκια.