Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Μια συνταγή για διαφορετικά γεμιστά, μόνο με πιπεριές, με κουσκούς αντί για ρύζι, και με συ-ντο-μό-τα-το ψήσιμο.
Υλικά
- 4 πράσινες, κόκκινες ή κίτρινες πιπεριές (ή ανάμεικτες)
- 250 γρ. κουσκούς (ψιλοσπασμένο και προβρασμένο πλιγούρι, που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ με τα ασιατικά τρόφιμα ή κοντά στα ρύζια (όχι το ζυμαρικό)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- λίγο ελαιόλαδο
- 100 ml λευκό κρασί
- 150 γρ. τριμμένη φέτα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 3 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- 5-6 ελιές, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
- λίγα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγη πάπρικα
Διαδικασία
Κόβουμε τις πιπεριές κάθετα στη μέση και αφαιρούμε τυχόν σπόρια. Αφήνουμε το κοτσάνι για ομορφιά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι (περίπου 3-4 κουτ. σούπας) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την ψιλοκομμένη πιπεριά για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε το κουσκούς και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε 150 ml νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να πιει το κουσκούς τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Κατά το μαγείρεμα, δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το κουσκούς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφρατεύουμε το κουσκούς με 2 πιρούνια και προσθέτουμε τον άνηθο, το βασιλικό, τη φέτα, τις ελιές, αλατοπίπερο και την πάπρικα. Ανακατεύουμε απαλά και γεμίζουμε τις πιπεριές. Τις βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι και τις φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν λίγο οι πιπεριές και να λιώσει λίγο η φέτα. Σερβίρουμε αμέσως.