Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το παραδοσιακό βασκικό πιάτο είναι ένας υπέροχος συνδυασµός ratatouille (τουρλού) και αυγών. Το όνοµά του προέρχεται από το «piper», που σηµαίνει κόκκινο πιπέρι. Τα αυγά µπορούν να µαγειρευτούν είτε σαν οµελέτα είτε σαν στραπατσάδα, όπως σε αυτήν εδώ τη συνταγή.
Υλικά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι, κοµµένο σε λεπτές φέτες
- 2 κόκκινες πιπεριές, ξεσποριασµένες και κοµµένες σε µπαστουνάκια
- 2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες
- 700 γρ. ντοµάτες, ξεφλουδισµένες και ψιλοκοµµένες
- αλάτι, ελάχιστο πιπέρι καγιέν
- 8 αυγά, ελαφρώς χτυπηµένα
- 2 κουτ. γλυκού βούτυρο
- 4 λεπτές φέτες ζαµπόν, όπως π.χ. ζαµπόν της Bayonne (στην αγορά κυκλοφορούν σε καλά σούπερ µάρκετ και ντελικατέσεν κάποια γαλλικά ζαµπόν. Aν δεν βρούµε, χρησιµοποιούµε ένα καλό ελληνικό ζαµπόν από µπούτι χοιρινού).
Διαδικασία
Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα µεγάλο τηγάνι και σε µέτρια φωτιά σοτάρουµε το κρεµµύδι για 2-3 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε τις πιπεριές και το σκόρδο και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 3-4 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Προσθέτουµε την ντοµάτα και το πιπέρι καγιέν, σκεπάζουµε το σκεύος και µαγειρεύουµε για άλλα 4-5 λεπτά.
Ξεσκεπάζουµε το τηγάνι και δυναµώνουµε τη φωτιά. Μαγειρεύουµε για άλλα 3 λεπτά ή µέχρι τα λαχανικά να πιουν τα υγρά τους, ανακινώντας συχνά το τηγάνι. Αλατίζουµε. Προσθέτουµε τα χτυπηµένα αυγά και τα ανακατεύουµε σαν στραπατσάδα για άλλα 5 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτούν και να σφίξουν.
Ζεσταίνουµε το βούτυρο σε ένα µικρό τηγάνι και σοτάρουµε το ζαµπόν. Το προσθέτουµε στην πιπεράδα και σερβίρουµε αµέσως.