Ένα πιλάφι για το Κυριακάτικο τραπέζι που κερδίζει πάντα σε εντυπώσεις λόγω της πληθωρικής του γεύσης. Συνδυάστε το με κοτόπουλο, όπως είναι κι η ομώνυμη συνταγή ή με ένα κρέας της αρεσκείας σας.
Υλικά
Για το πιλάφι
40 γρ. βούτυρο αγελάδας
150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
150 γρ. αρακάς, κατεψυγμένος
200 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
120 γρ. καρότο, σε μικρά κυβάκια
500 γρ. ρύζι μπασμάτι (ή άλλο για πιλάφι)
1.200 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου
1 φακελάκι (0,25 γρ.) κρόκος Κοζάνης σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα Μιλανέζα
40 γρ. βούτυρο αγελαδινό
40 γρ. αλεύρι
500 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου, ζεστός
50 ml λευκό ξηρό κρασί
50 ml λευκό ξηρό κρασί
χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ (ή λεμόνι)
100 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
λίγες κορφούλες άνηθου και φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού
Διαδικασία
Πιλάφι
Για το πιλάφι Μιλανέζα εμπλουτισμένο με λαχανικά ξεκινάμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει, χωρίς να ροδίσει.
Προσθέτουμε τον αρακά, τα μανιτάρια και το καρότο και σοτάρουμε για άλλα 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με τον ζωμό.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον κρόκο Κοζάνης και αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, για 15-20 λεπτά ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα πρώτα με μια καθαρή πετσέτα και μετά με το καπάκι της και αφήνουμε για 5 λεπτά.
Αδειάζουμε το πιλάφι σε φόρμα της αρεσκείας μας, πιέζοντάς το ελαφρά για να πάρει το σχήμα της, και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Σάλτσα Μιλανέζα
Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 2 λεπτά, μέχρι το αλεύρι να σκορπίσει το άρωμά του.
Ρίχνουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε μέχρι το μείγμα να δέσει.
Προσθέτουμε το κρασί, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ ή λεμονιού και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά.
Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει ξανά η σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά και διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται.
Αν θέλουμε τη σάλτσα πιο όξινη, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα χυμό λεμονιού.
Σερβίρισμα
Ξεφορμάρουμε το πιλάφι σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα Μιλανέζα.
Στολίζουμε με τον άνηθο και το θυμάρι και σερβίρουμε αμέσως.