Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΟι νικήτριες συνταγές του μεγάλου διαγωνισμού, του Γαστρονόμου και της Fissler, «Ξαναμαγειρέψτε την Παράδοση». Η συνταγή της Γεωργίας Παρπόδη.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 170 γρ. καλαμποκάλευρο
- 60 γρ. αλεύρι κίτρινο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 40 ml γάλα πλήρες
- 80 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 100 γρ. φέτα, τριμμένη
- αλάτι
- τα φυλλαράκια από 2 - 3 κλωνάρια άνηθο, ψιλοκομμένα
- 10 γρ. κορν φλάουρ
Για το σπανάκι
- 350 γρ. σπανάκι πλυμένο, στεγνό και χοντροκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 αστεροειδής γλυκάνισος ή λίγο μπούκοβο
- 4 αυγά, ένα για κάθε πεϊνιρλί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
«Σας στέλνω μια συνταγή που έκανα ενώνοντας δύο παλιές συνταγές. Την μπομπότα με τυρί της ιδιαίτερης πατρίδας μου (Φάρσαλα) και το σπανάκι βουτύρου των παιδικών μου χρόνων. Από τη συνταγή για την μπομπότα αφαίρεσα το νερό, μείωσα τις ποσότητες, ελάττωσα τη φέτα, πρόσθεσα άνηθο και κορν φλάουρ και προσάρμοσα την ποσότητα του κίτρινου αλευριού ώστε να φτιαχτεί μια εύπλαστη ζύμη. Το σπανάκι βουτύρου της μαμάς το έκανα σοτέ και πρόσθεσα μπαχαρικά. Είναι ένα πολύ θρεπτικό και πλήρες γεύμα για μια τετραμελή οικογένεια, χαμηλού κόστους, εύκολο στην εκτέλεση και με υλικά που υπάρχουν παντού».
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στις αντιστάσεις. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα αλεύρια και το μπέικιν, ανακατεύουμε και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση, όπου ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη, εκτός από τη φέτα και τον άνηθο. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 5 - 6 λεπτά, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα απαλό ζυμάρι. Στο τέλος ενσωματώνουμε τη φέτα και τον άνηθο.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα και πλάθουμε κυλίνδρους. Στρώνουμε σε ένα ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα και ανοίγουμε με τα δάχτυλα τους κυλίνδρους ζύμης έτσι ώστε να σχηματίσουμε το σχήμα μιας βάρκας και ανασηκώνουμε τα τοιχώματα προκειμένου να μπορεί να σταθεί η γέμιση. Βάζουμε το ταψί σε χαμηλή θέση στο φούρνο και ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσει η επιφάνεια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε το γλυκάνισο ή το μπούκοβο. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το σπανάκι, σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά και προσθέτουμε αλάτι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 - 9 λεπτά, μέχρι το σπανάκι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά του. Αποσύρουμε και το βγάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα πιάτο, να κρυώσει (πετάμε το γλυκάνισο).
Βγάζουμε τα πεϊνιρλί από το φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 220° C. Με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα καλαμάκι για σουβλάκι τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης ομοιόμορφα. Μοιράζουμε το σπανάκι στις τέσσερις βάσεις και από πάνω σπάμε τα αυγά, ένα σε κάθε πεϊνιρλί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ψήνουμε για 7 - 8 λεπτά, μέχρι να γίνει το αυγό και να χρυσίσει η ζύμη.