Ενα απλό «τεχνικό» κόλπο που ζητάμε από τον κρεοπώλη μας –να «ανοίξει» το κοτόπουλο κρατώντας το ενιαίο και να το χτυπήσει καλά ώστε να γίνει λεπτό και ισόπαχο– έχει ως αποτέλεσμα ένα από τα καλύτερα φουρνιστά που έχουμε δοκιμάσει ποτέ!
Η γεύση θυμίζει κοτόπουλο σχάρας, μόνο που είναι πολύ πιο ζουμερό και δεν έχει τα πικρά, μαυρισμένα σημεία από το ψήσιμο σε ανοιχτή φωτιά. Οι μαρινάδες που προτείνει η σεφ, έξοχες.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο περίπου 1.300 γρ., ανοιγμένο σε πεταλούδα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το ανοίξει και να το χτυπήσει καλά, να γίνει λεπτό και ισόπαχο)
Για τη σάλτσα μουστάρδας
- 80 γρ. μουστάρδα
- 20 ml χυμός λεμονιού
- 2 σκελίδες σκόρδου, σε ψιλές φέτες
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλσα σόγιας
- 30 ml σάλτσα σόγιας
- 60 ml χυμός πορτοκαλιού, ανακατεμένος με
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 40 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για τη σάλτσα μουστάρδας: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και απλώνουμε με τα χέρια μας τη μαρινάδα στο κοτόπουλο, να καλυφθεί καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι και 5 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και μεταφέρουμε το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές και να ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο.
Για τη σάλτσα σόγιας: Χτυπάμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Απλώνουμε με τα χέρια μας τη μαρινάδα στο κοτόπουλο, να καλυφθεί καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι και 5 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και μεταφέρουμε το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές και να ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο.