Απίθανες αχνιστές σούπες σάς περιμένουν στον Γαστρονόμο. Σας δίνουμε μια πρώτη γεύση με ένα μοναδικό βραστό με ζουμερή πεσκανδρίτσα, πατάτες και αρωματικό κρόκο Κοζάνης.
Υλικά
1 πεσκανδρίτσα βάρους περίπου 2 κιλών, χωριστά το κεφάλι από το σώμα-ουρά
1.200 γρ. μέτριες πατάτες
1 φακελάκι (0,25 γρ.) κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
160 ml ελαιόλαδο
40 ml χυμός λεμονιού
αλάτι
τα φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
μαγιονέζα, για το σερβίρισμα (αν θέλουμε)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη πεσκανδρίτσα βραστή με πατάτες, ξεκινάμε πλένοντας καλά τις πατάτες και, αν θέλουμε, τις αφήνουμε με τη φλούδα τους. Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα εκτός φωτιάς.
Πάνω τους ακουμπάμε το κεφάλι της πεσκανδρίτσας και πάνω του το σώμα-ουρά της. Σκορπίζουμε αλάτι και τον κρόκο, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει το ψάρι.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό, και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ξαφρίζοντας.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, σείουμε την κατσαρόλα για να απλωθεί παντού και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Ελέγχουμε αν έχει γίνει το ψάρι. Πρέπει να έχει μαλακώσει, αλλά να μην έχει παραβράσει και διαλύεται. Το ανασηκώνουμε προσεκτικά και το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Αν οι πατάτες δεν έχουν μαλακώσει ακόμη, τις αφήνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά ακόμη, προσθέτοντας λίγο βραστό νερό, αν χρειάζεται. Τις αφαιρούμε με προσοχή και τις μεταφέρουμε και αυτές στην πιατέλα με το ψάρι.
Σκορπίζουμε στα υλικά τα φύλλα της ρίγανης. Σουρώνουμε τον ζωμό από ψιλό σουρωτήρι και τον μοιράζουμε σε ξεχωριστά μπολ ή βαθιά πιάτα.
Σερβίρουμε με ζεστό ψωμί και, αν θέλουμε, με μαγιονέζα.