Συνταγή: Μανώλης Θλιβερός
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣωστό τσιμπούσι θα στήσουμε με επίκεντρο ετούτα τα μερακλίδικα παϊδάκια... Καλύτερα -κι ευκολότερα- δεν γίνεται!
Υλικά
- 1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτά «παϊδάκια»
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- 2 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
- 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή λευκό κρασόξιδο
- 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 4 κουτ. σούπας κέτσαπ
- 1 κουτ. γλυκού σιναπόσποροι (σπόροι μουστάρδας), προαιρετικά
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- 1 κουτ. γλυκού νιφάδες μπούκοβου
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, κοπανισμένο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά (εκτός από το κοτόπουλο) και τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα. Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ανακατεύουμε καλά να βραχούν από όλες τις πλευρές με το μείγμα. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί, σε μονή στρώση, και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν αλλά να ψηθούν και στο εσωτερικό τους. Δεν βάζουμε νερό στο ταψί, παρά μόνο αν σωθούν εντελώς τα υγρά. Αν χρειαστεί, ψήνουμε λίγο περισσότερο - ελέγχουμε κόβοντας ένα κομμάτι. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με βλίτα βραστά με μπόλικο δυόσμο, πατάτες τηγανητές ή φούρνου (που μπορούμε να ψήσουμε όση ώρα ψήνονται τα «παϊδάκια», αρκεί να γυρίσουμε τη λειτουργία του φούρνου στον αέρα), και δροσερό γιαούρτι.
Συμβουλή: Αν δεν έχουμε, δεν βρούμε ή δεν μας αρέσει κάποιο από τα μυρωδικά/μπαχαρικά, το παραλείπουμε.