Για λίγες ημέρες ακόμα θα βρίσκουμε τρυφερά σπαράγγια στην αγορά. Επωφελούμαστε από την ευκαιρία και ετοιμάζουμε αυτό το απίθανα μυρωδάτο και φουρνιστό κοτόπουλο. Ανοίγουμε και ένα ξηρό, κοφτερό Μοσχάτο για να το συνοδέψουμε.
Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο, κομμένο «παϊδάκια» (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το ετοιμάσει)
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
10 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
2 μέτριες πατάτες, σε μικρά κυβάκια
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
1 μάτσο σπαράγγια, καθαρισμένα και ολόκληρα [Κόβουμε και πετάμε 2 εκ. από τη βάση των σπαραγγιών. Στη συνέχεια «ξεφλουδίζουμε» τα 4-5 εκ. της βάσης του στελέχους που απομένει με το ειδικό εργαλείο (peeler), για να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες, φροντίζοντας να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές.]
ο χυμός και το ξύσμα από 1 λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Αλατοπιπερώνουμε τα «παϊδάκια» κοτόπουλου και τα απλώνουμε σε ένα ταψί σε μία στρώση. Σκορπίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις πατάτες, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε για λίγο, προσθέτουμε και τα σπαράγγια, σκορπίζοντάς τα ομοιόμορφα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με το ξύσμα, ραντίζουμε με τον λεμονοχυμό και σερβίρουμε.