Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΠρόκειται για ένα παλιό πιάτο, που το όνοµά του σηµαίνει «σηµαντικές πατάτες», επειδή η ταπεινή πατάτα χρησιµοποιείται ως το κεντρικό υλικό της συνταγής. Συχνότερα όµως ονοµάζεται και «πατάτες χήρες» στη σηµερινή Ισπανία, επειδή δεν περιέχει κρέας ή ψάρι.
Υλικά
- 500 ml ελαιόλαδο, για τηγάνισµα
- 1.200 γρ. πατάτες, καθαρισµένες και κοµµένες σε φέτες πάχους 1 εκ.
- 4 αυγά, χτυπηµένα ελαφρώς
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πανάρισµα
- 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 3 µικρά κρεµµύδια, ξερά, ψιλοκοµµένα
- 6 µικρές ντοµάτες, ξεφλουδισµένες, ξεσποριασµένες και ψιλοκοµµένες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 600 ml ζωµός κρέατος ή νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια προς δυνατή φωτιά.
Βουτάµε τις φέτες της πατάτας στο χτυπηµένο αυγό και µετά στο αλεύρι. Τις τηγανίζουµε(σε δόσεις, αν χρειαστεί) µέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Τις αποσύρουµε µε τρυπητή κουτάλα, τις αφήνουµε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν από το περιττό λάδι και τις µεταφέρουµε σε ταψί ή πυρέξ.
Αδειάζουµε το λάδι από το τηγάνι, κρατώντας 2 κουταλιές της σούπας. Ρίχνουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο και σοτάρουµε για 5 λεπτά σε µέτρια φωτιά ή µέχρι να µαλακώσουν. Προσθέτουµε τις ψιλοκοµµένες ντοµάτες, αλατοπίπερο και µαγειρεύουµε για 10-15 λεπτά σε χαµηλή φωτιά, µέχρι να µειωθούν ελαφρώς τα υγρά. Προσθέτουµε τη ζάχαρη και ανακατεύουµε.
Πασπαλίζουµε µισό κουτ. γλυκού αλεύρι πάνω από το µείγµα, ανακατεύουµε καλά να ενσωµατωθεί και περιχύνουµε τις πατάτες. Ρίχνουµε µε προσοχή τον ζωµό ή το νερό και προσθέτουµε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουµε µε καπάκι ή αλουµινόχαρτο και ψήνουµε στον φούρνο για 45 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν οι πατάτες. Ξεσκεπάζουµε και συνεχίζουµε το ψήσιµο για ακόµη 15 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν.