Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης
Αποθήκευση για αργότεραΑνοίγουμε ένα ρουστίκ ροζέ κρασί και απολαμβάνουμε αυτό το πλέον μαμαδίστικο και εύκολο φαγητό. Η αυνταγή είναι του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΙΑΦΑΚΑ.
Υλικά
1.200 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
1 καρότο, σε λεπτές φέτες
2 φύλλα δάφνης
3-4 κόκκοι μπαχάρι
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γρ. σαλάμι Λευκάδος ή άλλο σαλάμι αέρος της αρεσκείας μας, σε λεπτές φέτες
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει τα υλικά κατά τα 2/3, αλατοπίπερο, τη δάφνη, το μπαχάρι και την κανέλα, και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά, μισοκαλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα. Σκορπίζουμε το σαλάμι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ