Ένα από τα κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας σε μια θαυμάσια εκδοχή με «δυνατά» αρτύματα.
Υλικά
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 δαφνόφυλλο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
15 ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι, σε φέτες
2-3 κόκκοι μπαχάρι, κοπανισμένοι
140 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει λίγο. Ρίχνουμε τις πατάτες, τα σκόρδα και τον πελτέ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα για 1-2 λεπτά, να λαδωθούν καλά. Προσθέτουμε τη δάφνη, τον κόλιανδρο, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε τις ελιές και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε τον άνηθο και σερβίρουμε.