Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Από τα πιο νόστιμα γιαχνιστά της θερινής ελληνικής κουζίνας, με μελιτζάνες για ωραία νοστιμάδα και πατάτες για σώμα.
Υλικά
200 ml ελαιόλαδο
6- 7 μελιτζάνες τσακώνικες (ή 3 – 4 φλάσκες), κομμένες σε μέτρια κομμάτια, μουσκεμένες σε μπολ με αλατόνερο για 30 λεπτά, ξεπλυμένες και καλά στυμμένες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά καρέ
2 κιλά ώριμες ντομάτες, τριμμένες
4 - 5 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, αραιωμένος σε 500 ml ζεστό νερό
3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια ίδιου μεγέθους με της μελιτζάνας
5 - 6 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, ξεφλουδισμένες και ζεματισμένες για 2 - 3 λεπτά σε νερό που κοχλάζει (έτσι φεύγει η αψάδα)
1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος δυόσμος ή βασιλικός (τα φύλλα)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε πατάτες γιαχνί με μελιτζάνες σκορδάτες αρχικά σε ένα ευρύχωρο σκεύος ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε τα κομμάτια μελιτζάνας για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές και να μαλακώσουν κάπως. Αν δεν χωράνε όλα μαζί τα κομμάτια, τα σοτάρουμε σε δόσεις, μοιράζοντας αντίστοιχα και το λάδι. Το λάδι θα απορροφηθεί γρήγορα, αλλά δεν το ανανεώνουμε, γιατί οι μελιτζάνες θα απορροφήσουν και αυτό.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε κατά μέρος.
Ρίχνουμε στο άδειο σκεύος το υπόλοιπο λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να μη ροδίσει.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τον αραιωμένο πελτέ και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τα μπαχάρια.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (εκτός φωτιάς), βάζουμε τις σοταρισμένες μελιτζάνες, τις πατάτες και τα ζεματισμένα σκόρδα.
Αδειάζουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και, μόλις το υγρό πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 35 - 40 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού). Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του.
Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε το δυόσμο (ή το βασιλικό), τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα.
Συνοδεύουμε, τις πατάτες γιαχνί με μελιτζάνες σκορδάτες, με ψωμί και φέτα.