Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Απολαμβάνουμε το φαγητό με τυρί φέτα και λίγο ψωμί ή παξιμάδι.
Υλικά
- 1½ κιλό πατάτες μέτριες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
- 2 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 600 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι μαϊντανό ή δυόσμο ή άνηθο, ψιλοκομμένα (με διαφορετικό το καθένα αλλά εξίσου ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα)
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τις ελιές για 2-3 λεπτά. Έτσι, γίνεται πιο ήπια η γεύση τους και δεν θα «σκεπάσει» τις άλλες γεύσεις.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, αλατοπίπερο και τον κόλιανδρο. Μαγειρεύουμε τη σάλτσα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει κάπως, ρίχνουμε τις πατάτες, προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε να τις καλύψει κατά τα 2/3 και μαγειρεύουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σωθούν τα παραπανίσια υγρά. Αποφεύγουμε να ανακατεύουμε με κουτάλα για να μη διαλυθούν οι πατάτες. Προτιμάμε να σείουμε την κατσαρόλα. Επίσης, αν κατά το μαγείρεμα σωθούν νωρίς τα υγρά και οι πατάτες δεν έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Όταν γίνουν οι πατάτες, προσθέτουμε τις ελιές, σείουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5-6 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της αρεσκείας μας.
Συνοδεύουμε με: Το φαγητό αυτό μπορούμε να το απολαύσουμε μόνο του με μια πράσινη σαλάτα ή με τυρί φέτα και λίγο ψωμί είτε να το συνοδεύσουμε με κάποιο αλλαντικό, με κοτόπουλο ή ακόμα και με μπιφτέκια φούρνου.