Υλικά
Για τις πατάτες
1.500 γρ. πατάτες, σε λεπτές φέτες 3 χλστ.
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ψήσιμο
40 ml ελαιόλαδο
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
100 γρ. σύγλινο (ή απάκι), ψιλοκομμένο
500 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. φέτα, τριμμένη
100 γρ. ξηρό ανθότυρο, τριμμένο
100 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
Διαδικασία
Πατάτες
Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, σε ένα βαθύ τηγάνι (αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 150°C).
Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τις πατάτες, σε δόσεις αν χρειάζεται, μέχρι να αποκτήσουν μια λεπτή κρούστα, αλλά να μη ροδίσουν.
Τις απλώνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τις αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ζεστές.
Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σύγλινο μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε εκεί τις φέτες πατάτας, με τρόπο ώστε η μία να μισοσκεπάζει την άλλη.
Σκορπίζουμε πάνω τους το δεντρολίβανο και το μείγμα κρεμμυδιών.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να γκρατιναριστούν ωραία τα τυριά.